02 Mart 2008 Selimpaşa gezisi - Gidiş/Dönüş 165 km


İstanbul

Tekirdağ
Bu defa da grubumuz farklı bir aktivite için yola çıktı. Arkadaşımız Okan vatanı görevini Şırnak'da bitirip ve eve dönmesile onu karşılamaya gittik.

Geziye katılanların listesi...
Ad/SoyadŞehir BayanBayMotosiklet
Adnan Erkurt İstanbul  x Kanuni 250 - 2004
Okan Güler İstanbul  x Otomobil
Frkan Uslu İstanbul  x Otomobil
İsmail Ayaydın İstanbul  x Otomobil
Cengizhan Kavak İstanbul  x Otomobil
Cüneyt Özata İstanbul  x Otomobil
Yener Tutanak İstanbul  x Otomobil
Alper Yenihayat İstanbul  x Otomobil
Yeşim İstanbulx  Otomobil
Faramarz Azar İstanbul x Yamaha Virago 535 - 1997

Hareket Yerleri:

  • Saat 90.30 => Mahmutbey gişeleri.
Selimpaşa Hakkında:
Selimpaşa’da ki yerleşimin M.Ö. VII. yüzyıla dayandığı tahmin edilmektedir. Türklerin egemenliğine 1360 yılında geçmiştir. Nüfusunun çoğunluğunu Cumhuriyet dönemine kadar gayrimüslim Rumlar oluşturmuştur.1926 tarihindeki mübadeleden sonra nüfusu tamamen Türkleşmiştir. Tarihteki önemi 19. yy. da Dr. Sarandi Arhiyeni tarafından yapılan okullardan sonra artmış günümüze kadar bir çok önemli eserleri barındırabilmiştir.

Selimpaşa stratejik ve ticari konumu sebebiyle arkaik çağlardan itibaren iskan edilmeye başlanmıştır. M.Ö. VII. yüzyılda kurulan kolonilerden Daoneion’un Epivates (Selimpaşa) olduğu sanılmaktadır.

Selimpaşa’nın 12. yüzyılda Osia Paraskevi adında kendisini dine adamış bir Azize’ye ait olduğu bilinmektedir.1150 yılında Epivati’de doğan Azize Paraskevi 27 yaşında yine Epivati’de vefat etmiştir. Azize’nin kutsal emanetleri IV. Murat zamanında Boğdan’a götürülmüştür

Mehmet Selim Sırrı Paşa Silistre valiliğinden İstanbul’a dönerken Bigados’a uğrayıp, burada mola vermiştir. Kaldığı bu süre içinde Rumların telaş içinde bazı hazırlıklarını görerek ilgilenmiş ve bir askeri okul açma hazırlıkları içinde olduklarını öğrenerek İstanbul’a geldiğinde durumu padişaha arzetmiş, bunun üzerine padişahın iradesiyle Rumların bu teşebbüsüne engel olunmuştur. Selim Paşa sadrazam olduğu sırada bu köyle devamlı ilgilenmiş ve bir de çeşme yaptırmıştır.

0216 476 1558 - 0216 475 9291
0542 314 9559
Faramarz AZAR