Bozcaada Gezisi / Tanrı'nın İnsanlar Uzun Ömürlü Olsunlar Diye Yarattığı Ada: Bozcada
Motosiklet Dünyası Dergisi 83. sayı
Sayfa: 40, 41, 42
Tarih: 01/06/2003
Metin: Elvin Azar
Fotoğraf: Faramarz Azar
Sponsor:
Web Streteji
İşte biz: Merhaba motorcu dostlar. Bilen bilir; biz Elvin ve Faramarz; namı diğer Gezginler, dört yıl boyunca sizinle bu dergi sayfaları aracılığıyla hep motor üzerinde, hep yollarda geçen yaşamımızı yeni lakaplarımızla paylaşmaya devam ediyoruz: Otoyol Kraliçesi ve Demirin Efendisi! Asık suratlı, dipsiz temelsiz "BU-BÖYLE-OLMALIDIR" buyruklarını hiç mi hiç sevmeyen motorcuların lakabı olmayacak, kimin olacak? Nick olayı sadece Amerikan TIR'cıları, Türk minibüsçüleri veya chat'çilerin tekelinde değil.

Kale

Haydi... takılın peşimize; birlikte yeniden yolları, güneşi, dostluğu, heyecanı kovalayalım... Gelin, girin hayatımıza, ortak olun iki Türk easy-rider'ın yaşam tarzına. Soğukta, zorlukta ve tehlikede yanımızda olun, güç verin bize. Romanların kampında; ruhundaki isyankarı katletmemiş zenginlerin havuzlu, söğüt gölgeli villalarında; TIR parklarında, gönlü zengin şöförlerin sofrasında; benzincilere kurduğumuz bez evimize misafir olmanızı istiyoruz . Bu satırları iş/okul/eş bunalımı altında okuyor olsanız bile kapayın gözlerinizi, akıtın benliğinizi yanımıza. Unutmayın; insan iki kere yaşar; biri kendi diğeri düşleri için...

Sizlere bu sayfalarda yalın bir motosiklet gezisi değil, bir gazeteci-yazar ve bir 27 yıllık motorcu-gezginin oluşturduğu bir turizm sayfası sunmayı amaçlıyoruz. Gezginliğe meraklı iseniz yazılarımızı gelecekte kaynak olarak kullanmanız için biriktirmenizi de öneriyoruz.

Herzaman yollarda olmanın masrafı büyüktür. Bu yüzden ya şirket, veya dostluk-sponsorluğunda "gideriz". Dostlar, genelde şirketlerden daha "harbi" sponsorlardır. Sadece Türkiye'den değil, Amerika'dan -hatta Hells Angels'lardan- bile dost-sponsorumuz vardır. Bu kez de dost-sponsorumuz Bozcaada hekimi dr. Ahmet Seçer. Konumuz ise içki içmenin giderek tabulaştırılmaya çalışıldığı günümüzde edepli-akıllı içme kültürünü ülkemiz insanına yayma iddiasındaki şarap adası ve bu büyülü adanın -yarım şişe şarap sonrası dostlukların daha bir ısındığı, gözlerin güzelliklere daha bir hassaslaştığı, kahkahaların daha bir içten patlatıldığını savunan- dost halkı.

Kayalar Bozcaada:
Eski adı Tenedos olan ve Heredot'un "Tanrı insanları uzun ömürlü olsunlar diye Bozcadayı yaratmış" dediği Bozcaada, Çanakkle boğazı, Ege ağzının 18 deniz mili güneyinde. 44kmlik yüzölçümü, 2000 kişilik nüfusu var. Ortalama 45 dakikalık bir arabalı vapur yolculuğundan sonra uzaktan bembeyaz kaleyi görünce sakın şaşırmayın; çünkü asıl şaşkınlık sizi ferryden inince bekliyor. Bozcaada girişinde yerler atmosfere uygun olsun diye bütünüyle parke taşla döşenmiş. Etraf ise ülkemizde görmeye alışmadığımız oranda şarap evleri ile dolu. Ukala olmayan bir şıklık, sıcacık bir ortam, fıçılardan yapılmış masalarla dolu lokantalar, daracık sokaklar, çiçeklerle süslü şirin 2 katlı evler ve her yanda çakırkeyf, mutlu insanlar... "İçki olan yerde kavga olur, namussuzluk olur" lafının kocca bir yalan olduğunu kanıtlarcasına! Eğer uzun chopper'lar ile adaya ayak basanlardansansanız: "bu parke yollarda işimiz iş, yandık" diye düşüneceğinize sahile bir vurun, denizi izleyerek yükselip alçalan şahane asfaltı görünce ferahlayın ve "koyverin" makinanızı, atın kaskınızı... Her yan üzüm bağı... Her yan çamlık... Her yan minicik koylarla bezli. Dantel gibi dokunmuş kıyıda kendinize özel bir plajcık bulamazsanız gezginim demeyin! Tüm adayı çepeçevre dolaşın birkez, ardından yatacak biryer bulun. Biz denize sıfır Sezen kamping'de kaldık. Tam yanında son derece lüks birbaşka kamping de var. Tenis, dalış vb. etkinlikleri ile "donanmış"! Fakat unutmayın, dalmak izne bağlı. Dilerseniz ev pansiyonculuğu da yaygın olduğunu ekleyeylim. Amatör balıkçılık da çok popüler bir uğraş ve çevre halkının iddiasına göre hiçbir oltanın boş çıktığı görülmüş şey değil.

Adada birkaç şarap firması var. Bizi Ataol şarapları ağırladı; fabrikayı gezdirerek şarabın nasıl imal edildiğini anlattılar. Ardından dev şarap fıçıları ile dolu loş şaraphanelerde ürünlerini tanıttılar. Ama bu ürün tanıtma işi de hayli enteresandı; çünkü şarabı bardakla değil, 2lt.lik plastik galonda ikram ediyorlar. Elinize tutuşturdukları bu galonlara, benzin istasyonlarındaki pompalar benzeri bir pompa-sürahiler(!) ile şarabı döküveriyor ve su gibi içiyorlar. Eh, adımız "free yaşayanlar"a çıkmış, dikmesen karizmayı çizdirdin gitti. Ama Master of Iron tabii ki bu şarapları içmedi... içeceğine yıkandı!

Ağustos ayında üzüm ve sardalya "tavan yapıyor", Eylül başında da kalamarlar çevreyi basıyor ve kendilerini yemeyeni dövüyorlar. Ama asıl heyecan 12-13 Ağustos'daki Bağbozumu şenliklerinde. Dünyanın dört -bir-yanından şarap ve çoşku sever bir sürü insan adaya akın ediyor.

Liman'da Koreli'nin Yeri, Stafili, Zorba, Paşa, Murat ve Kıyı adlı lokantalarda nefis balıkları yiyebilir, Karasakız ve Vasilaki üzümlerinden yapılan şaraplardan doyasıya içebilirsiniz. İnanın, bu adada rakı-balık lafını unutacak ve şarap-balık'çı olacaksınız. Adadan ayrılırken eş-dosta insanı şaşırtacak ucuzluk ve nefasetteki ve galonla satılan şaraplardan götürmeyi unutmayın. Ne de olsa tarih, adaya adını veren Thenes'in ilk yabani asmayı burada bulup ıslah ettiğini yazıyor.


Gezi Bilgileri

Nasıl gidilir?
Bozcaadaya kalkan feribota ulaşmak için, Çanakkale'den İzmir yönüne doğru giderken 35 km. sonraki Bozcada levhasından dönün ve 26 km. sonra Geyikli limanından ferry-boat'a atlayın. Ezine'den Geyikli yönüne dönerek 2 km. sonra limana ulaşabilirsiniz. Ferry-boat biletleri gidiş-dönüş alınıyor. Gemi saatleri yaz-kış değiştiği için önceden bilgi almakta yarar var.
Geyikli iskele tel: 0286 632 02 63
Bozcada Vapur gişesi 0286 697 81 85

Ferry saatleri:
Geyiklide sabah 10.00-14.00-19.00-21.00 (Cuma C.tesi pazar ek sefer olarak 24.00)
Bozcadadan 7.30-12.00-17.30-20.00 (Cuma C.tesi pazar ek sefer olarak 23.00)

Yel Değirmeni Nerede kalınır?
Sezen kamping 0286 697 83 25
Ege Otel 0286 697 81 89
Thenes 0286 697 88 88

Ne yenir?
Lipos buğulama, barbunya, levrek, orfoz, sinarit ve kalamar + yerel şaraplar.

Görmeniz gereken yerler:
Yel değirmenleri, doğal plaj Ayazma; poyrazda Habbele koyu, lodosta Tuzburnu, Çayır, Ova kıyıları; adanın en yüksek yeri Göztepe; Cenevizlilerden kalma Eski Kale.

Bu aylık bu kadar iki tekerlekçi dostlar. Önümüzdeki ay size Enez'i ve bir Roman kampınıdaki maceralarımızı anlatacağız... kaçırmamanızı öneriyoruz.

Yol Dostları:
Bu ay yolda bizi çeviren, ağarlayan, dostluğunu paylaşan ve bir selam göndermek istediğimiz dostlar: Şişli İlçe Emniyet Müdürlüğü Yunuslarından Levent Erdoğan ve Mehmet Bulut, Coretech'den müziği ve sesiyle bize unutulmaz anlar yaşatan Argın Aytaç, Bilkent üniversitesinden 3000 yılının erkeği Emre Sevinç, Bozcaada'dan bağlamasıyla ruhumuzu titreten Samarraaaağğğ!

Hep dost kalın arkadaşlar.