Master Of Iron Çınarcık'ta
Motosiklet Dünyası Dergisi 51. sayı
Sayfa: 60,61
Tarih: 01/09/2000
Metin: Elvin Azar
Fotoğraf: Faramarz Azar
Shell
Sponsor: Shell
Gördüğünüz gibi başlık, iki yıldır her ay görmeye alıştığınız şekilde “Gezginler” değil, “Gezgin”; çünkü yol ve macera arkadaşım Elvin bir daha geziye çıkmama kararı aldı. Büyük şirketlerin uzun mesafe motorcusu bir bayan olarak kendine yeterince ilgi göstermediğini düşünüyordu uzun zamandır. Ve sonunda “yedek parçamızı bile serbest piyasadan aldıran bu zihniyetle uğraşmanın anlamı yok” dedi, noktayı koydu.

Hotel Medusa Bence şirketlerin (Elvin’in İran ve doğu Anandolu turu gibi) büyük bütçeli projeleri okeylememeleri yanlıştır: Bir an için sponsorluk kurumunun şirketlere para yerine prestij kazandıran, manevi tarafı ağır basan bir kurum olduğunu unutalım. İki yıldır, yaz-kış, ortalama 11 bin km. yol yapmış bir bayan motorcunun, bu konu için iyi bir seçim olduğunu da görmezden gelelim. Peki neden kimi şirketler gerçekleşmiş projelerin basında yer almasıyla otomatikman reklamlarını da yapmış olacaklarını önemsemediler? Elvin “dünyayı motorla dolaşmış Türk kadını ve İran’a motoru ile giren kadın” olma özlemini gerçekleştirebilseydi, bindiği motorun markasının giderek ön plana çıkacağını; hatta hanımlar arası bir favoriye dönüşerek yeni bir kaynak kitle oluşturacağını neden göremediler? Tüm bunların dışında unutulmamalıdır ki, eğer sponsorluk kurumu olmasaydı ne Nasuh Mahruki, ne de bisikleti ile dünya turu yapan ilk kadın olan Hülya Koç Türkiye’yi dünya genelinde tanıtabilirlerdi. Giden, gider; ama gelecekteki uzun mesafe motorcuları için, Türkiye için, motoru yarış makinesi, sponsorluğu ise “yatırım” olarak görüp kar zarar hesabına dayandıran kafa -geç olmadan- değişmelidir.

Kendisi kararının kesin olduğunu söylese de ben eminim ki üç- dört ay sonra geri dönecek; zira Elvin motor sporuna öylesine gönül vermiş bir kişidir ki, kendi yokluğunun, gönül bağladığı bu spor için bir kayıp olduğunu bilir. Dönecektir bir gün geri, inanıyorum… döndürülecektir.

Bu ay, bize hep destek olmuş şirketlerden Shell sponsorluğunda, Advance motor yağları için yollardayım motorcu dostlar: hedef zorlu(!) bir yolun sonundaki aile sayfiyesi(!) Çınarcık'a …Köprü başlangıç olmak üzere, ferry boat ile 75 km.lik bir gidiş. Gelmek istiyorsanız Yalova içinden geçip, Çınarcık levhasından sağa dönerek bozuk kelimesine anlam kazandıran bir parke yola gireceksiniz. Tam isyan edip geri dönecekken, kendinizi Yalova çıkışında temiz bir asfaltta bulup kararınızdan döneceksiniz. Ama sonra, sizi devam ettiğinize yine bin pişman edecek bir yol inşaatına yakalanacak ve kumlara bata çıka Çınarcık'ın düzgün yollarına varacaksınız. Istırap böylece bitecek mi? Ne gezer? Size önerdiğim Medusa otele varana dek geçtiğiniz yolları aratacak 100m.lik bir kumlu tırmanış ile vahanıza varacaksınız. Medusa, yeni restore edilmiş, zevkli, şirin, sıcak bir otel. Yolu çekmeğe değer diyorum. Hoş bir havuzu ve nefis manzaralı odaları için kişibaşı kahvaltı dahil gecelik 15 milyon (2000).

Yollar Çınarcık orta yaşlı ev kadınlarının bile cafelerde geç saatlere dek rahat rahat, kadın kadına oturmasının hiç yadırganmadığı bir ilçe. Çevrede öyle bir aile ortamı var ki, sanki herkes birbiri ile akraba gibi; öylesi rahat. Bu şen beldenin kalbi ise sahil yolu. Her saat kalabalık olan 6 km.lik dar yolun bir tarafı -boydan boya- halka açık plaj; diğer yanı cafeler, restoranlar, barlar ve seyyar kitap- hediyelik eşya tezgahları ile dolu. Sahil boyunca üst- orta sınıf insanlar, yolun 5m. ötesinden geçen araç trafiğine aldırmadan yüzüp güneşleniyorlar. Onlara katılmak isterseniz bilin ki deniz temiz ama sahil gibi çok taşlı.

Akşam yemeği için ise yolun sonundaki görece tenha bölgede yer alan Kumluk Aile Gazinosu’nu öneriyorum. Deniz havası alarak içkinizi içip taze balık yemek için ideal. Gecenin ilerleyen saatinde buranın “gediklileri” bir ağızdan Mahur’dan başlayıp, “yandım çavuş elinden” ile bitiriyorlar programlarını. Hafta sonları ise profesyonellerin yaptığı canlı müzik var. Bu arada ekleyeyim: Tam önünüzden kayısı rengine bürünüp devleşerek batan güneşi ve komik hesabı gördüğünüzde sakın şaşırmayın.

Canınız devam etmek isterse geceye, -sanırım ufoların dikkatini çekmek için- göğe laser yayını yapan diskolardan olan Kale’ye takılın. Disco’da müzik ve hareket iyi ama orta yaş motorcularındansanız içerdeki ambiyans size “high school party”yi hatırlaracak. Yaş ortalamasının 21 olmasını geçtim, kız kıza ve erkek erkeğe dans eden “çağdaş” gençlerle dolu her yan.

Yüzmek istemediğiniz bir sabah zaman ayırıp Çınarcık’tan 37 km. uzaktaki Armutlu’ya uzanın. Sahil yolu boyunca devam ettikten sonra, yolun sonundan Armutlu levhasından sola sapacaksınız. Dar, yer yer bozuk ve virajlı bir yol sizi dağlara tırmandıra indire Armutlu’ya getirecek. Yol boyunca denizin ufka karıştığı noktayı sislere bulanmış olarak izlemeye fazla dalmayın; çünkü sağı “cenahı” uçurum olan yol boyunca -özellikle kimi virajlarda- uyarı tabelesı yok.

Yollar Armutlu pek bir özelliği olmayan bir Anadolu kasabası. İskelesinden balıkçı motorları Kumlu, Mudanya ve adalara 1 milyon lira karşılığı 3-4 saatlik bangırtı müzikli geziler düzenliyor. İlginç değil. Peki neden mi buraya geldik? Yol boyu İslami kesimin denize girme mekanı olan Esenköy ve çevresini tanımak için! Bu beldedeki arazilerin çoğu Refah partili eski bir büyük şehir belediye başkanına aitmiş. Zaten Çınarcık- Armutlu arasında yer alan bir dolu alabalık lokantalarının hiçbirinde içki satılmaması; yol üzerindeki haremlik- selamlık düzenlenmiş termal havuzlar ve Safa Merve camii ile ilginç bir yer Esenköy. Yolda tesettür hanımların bir ellerinde çocukları, diğerlerinde şişme deniz yatakları, paletler ve bilumum deniz levazımatı ile demir kapılar gerisindeki bayan plajına girmleri enteresan. Zaten yol boyunca uzanan plaj, meraklı meraksız tüm gözlerden perdeler ile ayrılmış. Örtülü hanımlar örtülü plajı tercih ediyorlar doğal olarak! Oysa 12 km. ötedeki Çınarcık'ta, tangalı kızlar otoyol kenarında aileleri ile rahatça güneşleniyor. Bu bir kutuplaşma mı; yoksa karşısındakine saygı çerçevesinde kaynaşma mı karar vermek güç.

Advance hem iki, hemde dört zamanlı motor yağları için yaptığım gezi notları bu kadar motorcu kardeşler.